4 cykeltillbehör du inte klarar dig utan

4 cykeltillbehör du inte klarar dig utan

Så du har köpt en ny mountainbike och är sugen på att ta dig ut för att utforska dina omgivningar? Innan du gör detta är det viktigt att säkerställa att du har alla de cykeltillbehör du behöver för att få en trevlig och njutbar upplevelse. Även om det är fullt möjligt att bara huvudlöst kasta sig in i cyklingen i dina vanliga kläder och skor, finns det vissa tillbehör som helt enkelt ökar din bekvämlighet och framför allt din säkerhet i MTB-lederna. Och då syftar vi inte på det självklara: cykelhjälmen.

1. Cykelhandskar

Cykelhandskar är ett underskattat cykeltillbehör som skyddar dina händer när du är ute och cyklar. Köp gärna särskilt MTB-handskar som ger dig ett bra grepp på styret när du svettas om händerna och samtidigt skyddar mot grenar och stenar.

Det finns flera olika handskar att välja mellan. Vissa är förstärkta vid knogarna, medan andra är utformade för att du ska kunna använda en touchskärm utan att först ta av dig handskarna. Det viktigaste att tänka på är dock att dina handskar sitter bra och är bekväma att bära.

2. MTB-shorts

MTB-shorts är ett annat cykeltillbehör som underskattas av många nya MTB-cyklister. Vissa shorts är vadderade på insidan och ser till så att det är bekvämt att cykla långt och länge. Genom att investera i ett par bra shorts kan du vara säker på att du hålls sval på varma dagar och att du har fickor som på ett säkert sätt förvarar dina tillbehör. Just cykelkläder som kan ses lite utanför cykelsäsongen är något man kan köpa till riktigt bra priser under black friday och cyber monday. Slå till och var redo när våren väl är tillbaka.

3. Cykelskor

Även om du använder plattformspedaler, kan ett par kvalitativa MTB-skor vara ett cykeltillbehör som gör stor skillnad för din cykling. De skyddar dina fötter mot stenar och andra föremål längs MTB-lederna, och deras sulor hjälper dig att behålla ett bra grepp på pedalerna. Vissa skor kan du till och med gå omkring i utan din cykel.

4. Ryggsäck

En ryggsäck särskilt framtagen för mountainbikecykling kan göra stor skillnad när du spenderar långa dagar på MTB-lederna. Den låter dig inte bara frakta vatten, mat och klädesplagg, utan många ryggsäckar har även särskilda utrymmen för cykeldelar. Vissa har även inbyggda ryggskydd.

Stort utbud av jaktkläder

Fler och fler jägare handlar sina jaktkläder online. På nätet kan man hitta snygga och funktionella jaktkläder av hög kvalitet. Det ska också vara hållbara kläder som håller dig varm och torr under många jaktpass framöver. Det finns jaktkläder för både hundförare och skyttar. Alla jägare strävar efter att klä sig varmt med vattentäta kläder. Samtidigt ska kläderna vara slitstarka och smidiga så att de inte påverkar rörelsefriheten. När du investerar i jaktkläder vill du vara säker på att de kommer att hålla för många jaktsäsonger så därför ska du alltid köpa jaktkläder av bra kvalitet. Handlar du jaktkläder härifrån kan du vara säker på att dina jaktkläder kommer att hålla i många år framöver.

Jaktkläder med olika membran

Idag tillverkas de flesta jaktkläder med ett vattentätt skydd som också kallas “membran”. Det mest kända är förmodligen Gore Tex. Många jägare uppskattar Gore Tex eftersom det är ett material som är vattentätt och som samtidigt skyddar mot vind. Gore Tex är även ett material som andas och som transporterar bort svett och fukt från kroppen så att du inte blir kall. Det finns även andra vattentäta membran som till exempel covertex och airteck men de är ännu inte lika kända på den svenska marknaden.

Vindtäta jaktkläder

I stort sett alla kläder som är utrustade med membran skyddar dig mot vind. Blåsten kan inte ta sig igenom membranet och kyla ner din kropp. Det finns membran som skyddar mot både vind och vatten och membran som är gjorda för att bara användas när det blåser. Vindtäta membran har lite större hål som ventilerar bättre så att du inte ska bli för varm, nackdelen är att de inte står emot regn lika bra som ett vattentätt membran.

Kamouflagekläder

Kamouflagekläder hjälper dig att smälta samman med din omgivning och gör dig näst intill osynlig och är ett måste för dig som har ett intresse för jakt. Tanken med kamouflagekläder är att de ska dölja dig så effektivt så att djuren inte upptäcker dig. Om jägaren blir svårare att upptäcka för viltet så ökar chanserna så klart till en framgångsrik jakt. Det bästa är att använda kamouflagekläder som utgår djurens syn på omgivningen och inte från den mänskliga synen. Det finns olika kamouflagekläder beroende på om det är snö eller barmark när du ska använda dem.

Att cykla har blivit trendigt

Allt fler svenskar åker på cykelsemester. Att cykla på semestern har många fördelar, det är billigt och miljövänligt. Man får motion samtidigt som man får se underbar natur utan att släppa ut några avgaser. En fantastisk cykelled är vägen som går längs Göta Kanal. Cykling vid Göta Kanal ger dig nästan nio mil cykelväg helt utan biltrafik. Du kan själv välja om du vill cykla hela leden eller bara göra kortare cykelturer. Under din cykelsemester kommer du att få möjlighet att se på slussning, njuta av det rika djurlivet och beundra alla de båtar som långsamt passerar förbi.

Färdiga cykelpaket

Det finns allt fler arrangörer som erbjuder färdiga cykelpaket som du enkelt beställer på internet. I paketen ingår ofta allting, middagarna på restaurangerna och hotellrummen är förbokade så du kan koncentrerar dig på din cykling. Det finns hotell som erbjuder särskilda picknick-korgar som du kan ta med dig när du lämnar hotellet på morgonen. Då behöver du inte leta efter ett ställe som erbjuder lunch eller göra iordning matsäck varje dag. Många semesterfirare väljer att börja sin cykelsemester vid Göta kanal i Töreboda. Där finns flera olika boenden att välja på, både hotell och budgetalternativ som vandrarhem och bed and breakfast.

Många mysiga samhällen

Om du bokar en cykelsemester vid Göta Kanal så kommer du att få möjlighet att besöka många mysiga samhällen. Ett av dem är Sjötorp som är en fantastisk plats som ligger alldeles där Göta kanal börjar. Där kan man enkelt äta lunch på en restaurang eller ett café om du inte har med egen matsäck. Många lunchställen erbjuder en fantastisk utsikt över kanalen. Cykelvägarna är fina och platta och så nära vattnet som det bara går. Man cyklar både genom öppna landskap och djupa skogar. I Sjötorp finns även kanalmuseet som är mycket intressant och där du får reda på precis allting som har med Göta kanal att göra. Det kan vara bra att vara lite påläst om Göta Kanal så får man ut ännu mer av besöker på museet.

En fascinerande historia

Göta Kanal grävdes för hand med trädspadar i början på 1800-talet. Det tog 20 år att bygga klart hela kanalen och den invigdes 1832. Ibland var de tvungna att spränga berget eftersom marken bestod av urberg. En av anledningarna till att Göta kanal byggdes var att man ville slippa de höga tullavgifterna som danskarna tog ut. Det är än idag ett av största infrastrukturprojekten som någonsin genomförts i Sverige.

Få MTB-cyklister väljer elektronisk växling

Varje år utför cykelsajten Singeltracks en undersökning, där sajtens läsare får svara på frågor. Utifrån denna information kan vissa trender inom inköp av MTB-cyklar urskönjas. 2015 utnämnde sajtens läsare Shimanos elektroniska drivlina Di2 till årets mest innovativa produkt. Årets undersökning utfördes nyligen och resultatet av denna har nu sammanställts och publicerats på sajten. En fråga som många förmodligen är nyfikna på är hur många cyklister som egentligen har valt Di2 under de senaste två åren. Svaret är att endast ett fåtal cyklister har valt att göra detta.

Av de 2 056 cyklister som svarade på enkäten, var det nämligen blott 29 MTB-cyklister som svarade att de ägde en mountainbike med Shimanos elektriska Di2-drivlina. 29 av 2 056 motsvarar inte mer än 1,4 procent av de tillfrågade. Någonting som dock är värt att påpeka är möjligheten att sajtens läsare inte har anammat denna teknik lika snabbt som mountainbikecyklister i övrigt (det vill säga de som inte läser sajten). Det man dock kan konstatera är att elektronisk växling fortfarande har en bit att vandra vad gäller popularitet.

Därför avstår MTB-cyklister från Shimano Di2

När läsarna tillfrågades om varför de inte har uppgraderat sin drivlina på sin mountainbike till en elektronisk sådan, fick ägaren av sajten inte särskilt många svar. Detta kan bero på flera olika anledningar. En av dessa är förstås att priset på Shimano Di2 är ganska högt, vilket gör att få cyklister kan rymma denna drivlina i sin budget.

Som om inte det vore nog har även många cyklister meddelat att de inte är helt sålda på fördelarna med elektronisk växling. Inom racercyklingen har elektronisk växling funnits lite längre, och där har en större andel av cyklisterna anammat denna teknik. Det är dock viss skillnad på cykling på väg och i terräng, vilket gör att majoriteten av alla mountainbikecyklister verkar föredra ett system för växling som de förstår sig på och själva kan laga om de stöter på problem längs MTB-leden. Att få slut på batterikraft mitt ute i ingenstans är förmodligen inte heller någonting som lockar.

Med bakgrund av detta är frågan huruvida Shimano Di2 är framtiden inom MTB-cyklingen eller ej.

4 frågor om proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som flitigt används av atleter och styrketränare för att boosta sina muskler. Du kanske tror att det bara är att skaka och dricka. Men några saker kan faktiskt vara bra att veta när det gäller detta effektiva preparat. Kanske är du känslig mot pulvret, eller kanske du inte använder det på det mest effektiva sättet? Här får du snabba svar på fyra vanliga frågor.

Varför är proteinpulver nödvändigt?

Proteinpulver är faktiskt inte nödvändigt, även fast man kan tro det med tanke på den omfattning som det används. Men självklart är det en otrolig boost i kroppens system för att kunna återhämta dina muskler efter träning. När man tränar kan man säga att muskelfiber går sönder. För att bygga upp muskeln repareras dessa. I och med denna process behöver kroppen extra byggstenar, vilket är protein. Med proteinpulver så ger du alltså kroppen mer byggmaterial.

Vad är största fördelen med proteinpulver?

Självklart är själva ingredienserna utav aminosyror fantastiskt! Men om man skall hålla det enkelt så är den största fördelen att det faktiskt är otroligt praktiskt och billigt. I snitt kostar en dos på 30 gram proteinpulver endast 5 kronor. Samtidigt är proteinpulver enkelt att ha med sig vart man än går. Alltid redo med andra ord!

Hur vet man hur mycket proteinpulver man skall ta?

Beroende på vilket pulver du använder så kan det variera lite. Men generellt så behöver proteinsyntesen i kroppen ca 10 g aminosyror. För att kunna få detta så behövs kanske motsvarande 20 g protein. Detta blir sedan ungefär 30 g pulver om det är vasslebaserat. Ta en titt på innehållet för att se hur mycket det motsvarar just ditt proteinpulver för att få den optimala dosen.

Har proteinpulver några negativa effekter i kroppen?

Proteinpulver består av naturliga näringsämnen och har inga riktiga biverkningar. Om man dock är känslig för laktos eller mjölk kan man behöva vara försiktig med vad man väljer. Det finns proteinpulver som har låg laktoshalt eller som är helt laktosfria. Dessa kan dock kosta lite mer än vanligt pulver.

Naturligt ingrediens för bättre fysik och psyke

Det finns en hel del substanser att använda sig av för att nå bättre hälsa och välbefinnande i vardagen. Växter och örter har i alla tider varit en av grunderna i samhället. Under senare civilisationstiden har vi dock gått över till att i större utsträckning använda oss av syntetiska versioner av naturliga växter. CBD olja är någonting som fått stor uppmärksamhet under senaste åren och med denna kommer en diskussion om hur man skall värdera plantor och växter vilka kan användas i olika syften. Cannabis för att nå rus är illegalt i Sverige och flera andra delar av världen. Samtidigt har hampaväxten använts till annat och där varit en utmärkt råvara. Det handlar om såväl fibrer som energiväxt.

CBD olja utan THC

En förutsättning för att kunna sälja CBD olja i Sverige är att man har en produkt utan THC. Detta är en av många komponenter i cannabisplantan och den som är olaglig till följd av sin psykoaktiva effekt. Någonting man bör känna till är dock att detta är en ytterst liten del av helheten. Övriga ämnen har inte klassats som förbjudna. Den största delen är CBD och trots att förädlingen gått i annan riktning under ett antal år, finns i dagsläget industrihampa eller annan hampa som inte innehåller THC. Att konsumera CBDolja är därmed fullt tillåtet förutsatt att den inte har någon THC.

Även om man studerat hampaväxten i åratal, är det en ganska ung företeelse sett ur ett längre perspektiv. För att nå större framgång krävs att man kan verifiera en rad effekter som hittills gått att observera hos individer som använder CBDolja. I och med att CBD faktiskt har en rad effekter som gynnar hälsa, kommer debatten om cannabis åter som en viktig fråga. Sverige är känt för att vara restriktivt vad gäller denna växt. Samtidigt är det skillnad mellan rushampa och industrihampa vilken redan odlas i Sverige. För den som vill veta mer om CBD olja från Sverige är detta en sida med bra fakta.

Kom igång med din träning

Har du också känt den där motsträviga känslan när det är dags att gå mot gymmet en grådaskig tisdagskväll i oktober? Du är inte ensam. Det svåra är att fokusera på resultatet du söker – anledningen till varför du tar dig till gymmet. Du kommer att svettas, det kommer att kännas och dina tankar kommer försöka få dig att ge upp och gå hem, slå på teven och sätta dig i soffan med en påse chips. Det som gör skillnaden är valet du gör när du står där i hallen med väskan packad. Gå du utanför dörren när tankarna stretar emot, eller släpper du väskan på golvet och intar soffläge? Det är här det avgörs.

Regelbundenhet

Hur viktigt är det för dig att lyckas med det du åtar dig? Hur mycket behöver du göra det, och vad krävs av dig för att klara av det? Ju bättre du tar hand om dig själv desto bättre förutsättningar kommer du att få. Genom att träna regelbundet kommer din kropp att må bättre, du kommer att få mer energi och dagarna kommer inte att kännas lika långa. När klockan närmar sig fem på eftermiddagen och du fortfarande har energi kvar kommer du att förstå. När du inte är helt förstörd efter en arbetsdag kommer du att se det klart och tydligt.

Vad är din energi värd för dig? Alla behöver sin energi för att bygga upp en fantastisk tillvaro och för att inte kompromissa med sina drömmar och mål. Med lite träning på schemat kommer ditt liv att bli både lättare och roligare. Du kommer att bli mer effektiv i vad du än tar dig för. Du kommer att få lättare att glädjas åt säker, du kommer att ha lättare för att umgås med vänner och träffa nya människor, och dina dagar kommer att präglas av nya nyanser som du tidigare inte har lagt märke till.

Lägg till lite träning på schemat så kommer det att bli verklighet. Det räcker med två, tre dagar i veckan för att få effekten. Kroppen behöver träning. Vänta inte längre – börja redan idag!

Kobe Bryant skor

Kobe Bryant är en av tidernas största basketspelare. I den Amerikanska basketligan NBA har han närmast varit en ikon. Många sportstjärnor och kanske framför allt basketspelare, har samarbetat med olika skomärken för att lansera ett par signaturskor. Andra basketstjärnor som gjort det här är bland annat LeBron James och giganten Michael Jordan. I dagens läge verkar Kobe Bryants skor talas om i samma meningar som Jordans skor.

Samarbetade med Adidas innan Nike

Innan Kobe började samarbeta med Nike, höll han sig till Adidas. Han lanserade ett par skor som det gick förhållandevis bra för. Signaturskorna han lanserade med Adidas var inte bara uppmärksammade för att de var associerade med honom – de hade också en mycket vågad och unik design.

Kobe var dock inte nöjd med skorna som lanserades, något som kanske var den utlösande faktorn för att han valde att avsluta avtalet sommaren 2002.

Ingick i avtal med Nike

Nike-epoken inleddes sakta men säkert när Kobe började jobba fram en ny signaturdesign ihop med dem. Under tiden designen jobbades fram bar han dessutom Nike skor på basketplanen under 2 säsonger.

Under tiden han har jobbat med Nike har en tydlig ändring i stil kunnat märkas. Designen hos det första paret signaturskor såg ut som ganska ”vanlig” basketsko. Följande utgåvor har istället, nästan succesivt, förvandlats till en design som mer liknar fotbollsskor än basketens dito.

Nikes Black Mamba Pack

I syfte att fira Kobes långa karriär, har Nike lanserat en kollektion som tar oss tillbaka till de 13 modeller han bar genom sin karriär. Kollektionen släpptes över flera veckors tid, helt i kronologisk ordning. Samma dag som han spelade sin sista match i NBA, släpptes också den sista modellen i kollektion.

Träningsskor och sneakers

Intresset för sneakers och träningsskor har alltid varit stort och dagens trender är stabila även när det gäller streetmode. Det finns flera kända märken som bärs både på arenor, gym och som vardagssko. Adidas skor är kanske de mest välkända när det kommer till märken som tillverkar skor både för träning och stadsliv. Sortimentet har blivit allt större och man kan idag hitta såväl Stan Smith som andra klassiker eller nya stilar.

Biljetter till Liverpool

Liverpool är ett lag som funnits med i toppen av den engelska proffsligan länge och klubben har många trogna supportrar världen över. Hemmaarenan Anfield har en kapacitet på över 60 000 åskådare vid fullsatt, så beger man sig dit så kan man utan tvekan räkna med att få en upplevelse utöver det vanliga.

Liverpool är en trevlig stad som många gärna besöker både på grund av fotboll och på grund av Beatles. Liverpool är nämligen hemstad inte bara för ett fotbollslag som är vida känt utan även för detta band som ju är så känt att även de minst musikintresserade kan nynna med i deras sånger än idag. På samma sätt som Liverpool FC- supportrarna har hängt med i generation efter generation så har alltså även Beatles fansen varit med. Liverpool är helt enkelt en stad som levererar år efter år!

Biljett, hotell och flyg

Många som bokar fotbollsbiljetter gör det i form av en paketlösning där man bokar in både flyg och hotell samtidigt. Detta kan vara en mycket bra lösning i många fall, medan det i andra fall är bättre att boka var sak för sig. Beroende av vad man själv önskar få ut av resan och hur man reser så är det ena eller det andra alternativet bäst.

Vissa åker på renodlade fotbollsresor där fotbollen är helt i centrum för hela resan medan andra reser iväg på en tripp där även annat ska få plats. Det som är så bra med fotbollsbiljetter är att man kan köpa dem separat utan att binda upp sig på en paketlösning om detta passar ens syften bättre och att man också kan göra precis tvärtom om detta istället är mer passande.

Enkelt att köpa biljett

Det är hur enkelt som helst att köpa en biljett till en fotbollsmatch i Premier League och så fort man köpt en biljett så har man ju gett sitt stöd till laget. Att vara där mitt i händelsernas centrum kommer att ge dig ett minne för livet och det är ett av de minnen som du kommer att bära nära ditt hjärta för alltid.

Välj din ryggsäck med omsorg

Har du tänkt ge dig ut och vandra men är osäker på vilken ryggsäck du ska köpa? Det är inte alltid så lätt att veta med tanke på det stora utbud som finns idag. Det viktigaste när du väljer  är funktionen – vad har du tänkt använda din ryggsäck till? Behöver du en större ryggsäck med kapacitet för tung packning, eller räcker det med en mindre modell som inte behöver ha samma kapacitet? När du vet vad du behöver är det lättare att hitta en som passar dig.

Ta god tid på dig och testa flera olika ryggsäckar och modeller. Bestäm dig inte direkt utan låt det ta sin tid. Har du tålamod så kommer du kunna hitta precis den modell som passar dig som hand i handske och då kommer ryggsäcken att vara din bästa vän på vandringen. Fickor och fack varierar från modell till modell och detta kan du välja efter tycke och smak. Se dock alltid till att det finns ett par ytterfickor för sådant som du lätt vill komma åt och ett öppet fack för vattenflaska.

 
En ryggsäck av god kvalitet och som inte belastar din kropp är definitivt värd sitt pris. Vi rekommenderar därför att du köper hög kvalitet och god komfort som du kommer kunna ha stor glädje och nytta av länge.

Packa smart

När man packar ska man tänka på att packa det tyngsta i övre delen av ryggsäcken. På det sättet belastar du kroppen mindre. Packa sådant som du snabbt och lätt vill få tag på, som t ex regnkläder, i de fickor som finns utanpå ryggsäcken. Det finns många bra ryggsäckar via butiker som outdoorexperten.se. Det finns både toppmatade ryggsäckar och de som är frontmatade med dragkedja på sidorna. Väljer du en ryggsäck med dragkedja måste du se till att den är kraftig och säker samt att den ska ha dragsko, helst dubbla så att du kan låsa den med hänglås vid behov.

 
Tänk på att aldrig placera värdesaker i fickorna utanpå ryggsäcken när du befinner dig på resande fot bland andra människor. Även om man vill ha kameran nära till hands så är det inte värt att bli av med den innan resan knappt har börjat. Ha istället kameran i en rem kring halsen om du vill ha den tillgänglig. Detsamma gäller mobiltelefoner och andra värdesaker. Det är bättre att satsa på en separat handväska som du har under uppsikt än att behöva ha ögon i nacken för att bevaka dina värdesaker.