Då bör du köpa en uppblåsbar supbräda istället för en vanlig SUP-bräda

Att köpa en SUP-bräda (Stand Up Paddleboard) kan vara en stor investering för många och det är därför ännu viktigare att välja rätt typ av bräda för dina behov. En uppblåsbar SUP-bräda har många fördelar jämfört med en vanlig SUP-bräda. Uppblåsbara SUP-brädor är enkla att förvara och transportera, hållbara, enkla att använda och prisvärda. Om du letar efter en SUP-bräda som passar dina behov och din livsstil så kanske du bör överväga att införskaffa en uppblåsbar variant. Genom att köpa en uppblåsbar supbräda kan du få en fantastisk paddelupplevelse.

Anledningar till att köpa en uppblåsbar supbräda

Nedan kan du läsa om några anledningar till varför du bör överväga att köpa en uppblåsbar supbräda istället för en vanlig SUP-bräda:

 • Enkel förvaring. En av de främsta fördelarna med en uppblåsbar SUP-bräda är att den är lätt att förvara när den inte används. När brädan är tömd kan den rullas ihop till en liten storlek som tar minimalt med plats. Detta gör det enkelt att förvara brädan i en garderob, på en hylla eller i ett skåp när du inte använder den.
 • Enkel transport. Uppblåsbara SUP-brädor är också mycket lättare och enklare att transportera än vanliga SUP-brädor. De kan lätt rullas ihop och packas ner i en väska som du sedan kan bära med dig till stranden, sjön eller floden.
 • Hållbarhet. Denna typ av SUP-bräda är tillverkad av högkvalitativt material som är mycket slitstarkt. Dessa brädor är utformade för att klara av tuffa miljöer och kan hålla länge om du tar hand om dem på ett bra och korrekt sätt.
 • Enkel att använda. Uppblåsbara SUP-brädor är mycket enkla att använda. De kan snabbt blåsas upp med en pump och sedan vara redo för användning. De flesta uppblåsbara SUP-brädor är också lätta att paddla och stabila på vattnet. Det gör dem därför till ett bra alternativ för både nybörjare och erfarna paddlare.
 • Prisvärdhet. En uppblåsbar supbräda är också ofta mer prisvärda än vanliga SUP-brädor. Detta beror på att tillverkningsprocessen är billigare och att de inte kräver lika mycket material som vanliga brädor.

Lön för en arbetsterapeut – faktorer, statistik och exempel

Precis som inom dom flesta yrken finns flera olika faktorer som påverkar vilken lön en arbetsterapeut får. Det kan bland annat vara ålder och erfarenhet men även om arbetet utförs i privat eller offentlig sektor. Nedan följer fler faktorer, statistik och exempel kring nivåer för yrkesgruppen.

Flera faktorer påverkar

Oavsett yrkesgrupp finns nästan alltid olika faktorer som påverkar vilken lön som kan förväntas – så även för arbetsterapeuter. Ålder och erfarenhet är en sak men även om arbetet utförs i privat eller offentlig sektor är avgörande. Det kan dessutom skilja sig lite beroende på var i landet som arbetet utförs, även om skillnaderna här är relativt små.

Statistik och exempel

Det finns en del statistik kring arbetsterapeuter och störst skillnad syns mellan olika åldersgrupper. Enligt statistik från 2021 har en arbetsterapeut i åldern 25–34 år en lön på ca 31 000 – 32 000 kronor i månaden. Detta medan de i åldern 55 – 64 år har en lön på drygt 37 000 kronor. Med ålder och antal verksamma år i yrket kommer även erfarenhet, vilket är den stora orsaken till att det blir högre med åren.

Mellan privat och offentlig sektor skiljer det någon tusenlapp i månaden oavsett åldersgrupp och detsamma gäller mellan olika regioner och arbetsorter. Högst lön har de som arbetar i Västsverige, där genomsnittet ligger på drygt 34 900 kronor. Lägst är det övre Norrland, där genomsnittet ligger på ca 33 300 kronor. Skillnaderna är alltså marginella på dom flesta punkter – förutom när det kommer till ålder, erfarenhet och kompetens.

Få högre lön som arbetsterapeut – via bemanningsföretag

En väg till högre lön för en arbetsterapeut är att börja arbeta via ett bemanningsföretag.

Ett sådant skulle kunna liknas vid en vikariepool, som hjälper vårdgivare av olika slag att tillsätta ”vikarier” för både korta och långa uppdrag. Att arbeta på det sättet, förutom högre lön, kan bland annat innebära:

 • Bra arbetsvillkor
 • Flera förmåner
 • Löpande fortbildning
 • Feedback och återkoppling på utförda uppdrag

Eftersom de som arbetar på det här sättet fungerar som en slags vikarie på olika arbetsplatser så ger det ett varierande arbetsliv med goda möjligheter till utveckling. Det passar bra för den som kan vara flexibel, som gillar att prova på nya saker och att träffa nya människor.

4 goda skäl att gå på yoga i Stockholm idag

Yoga är en urgammal tradition och ett system med fysiska ställningar, avslappning, andningsövningar m.m. Det är påvisat att den kan ha många hälsofördelar för dig som utövar den. Detta gäller oavsett ålder, kroppsform, styrka och rörlighet. Faktum är att det finns flera goda skäl för dig att gå på yoga i Stockholm redan idag – här belyser vi dessa!

Bra anledningar för dig att gå på yoga i Stockholm

Till fördelarna med att yoga hör att den:

 • Får dig att må bättre
  Du kommer högst sannolikt må bättre om du väljer att gå på yoga i Stockholm än om du avstår. Med det sagt bör du välja en nybörjarklass om du är nybörjare och inte så erfaren. Genom att göra detta hamnar du i en yogaklass med likasinnade och kan bli mer öppen, närvarande och lycklig.
 • Gör din kropp starkare och rörligare
  Det tar förstås lite tid att bli stark och rörlig även om du regelbundet utövar yoga. Men om du gör detta kommer du med tiden att känna dig allt mer rörlig och stark. Dessa fysiska fördelar kan du ibland börja känna av redan efter ditt första yogapass. I takt med att du blir mer erfaren kan du också testa på allt mer utmanande och krävande yogaövningar.
 • Stillar ditt sinne och gör dig lugn
  Efter ett yogapass är du troligtvis så lugn som du bara kan bli. Det är som att yogan helt enkelt rensar din skalle på något magiskt sätt. Saker och ting faller på plats eller försvinner helt och hållet ur ditt huvud. Dessutom kan du få ett nytt och annorlunda perspektiv på saker. Detta för oss osökt in på nästa fördel med att gå på yoga i Stockholm!
 • Hjälper dig att behålla fokus
  Ytterligare en fördel med att utöva yoga är att den hjälper dig att vara fokuserad. För med ett lugnare sinne som inte är fyllt med en massa “skräp” kan du enklare använda din mentala energi på ett mer effektivt sätt. Forskning har också visat att man generellt sett kan fokusera bättre efter ett yogapass!

Hälsokontroll – vårdcentral, privat eller online?

Många säger att en hälsokontroll kan jämföras med att besikta bilen. Även om man inte är eller känner sig sjuk kan det vara bra att kolla upp sitt hälsotillstånd. Men vart vänder man sig om man vill genomföra en? Det beror lite på kontrollens omfattning samt exakt vad det är man vill kolla upp.

Hälsokontroll hos vårdcentral

Bor du i Stockholm finns du listad hos någon av dom närliggande vårdcentralerna. Detsamma gäller givetvis om du bor i någon annanstans. Dit kan du vända dig för att genomföra en enklare hälsokontroll med jämna mellanrum, för att hålla koll på din hälsa och ditt allmäntillstånd. Man kollar ofta saker så som blodtryck, blodsocker och blodfetter.

Hos privata aktörer

Även om man är skriven hos en vårdcentral kan man vända sig till en privat aktör för att få en hälsokontroll. Dessa kan ofta skräddarsys eller väljas i olika omfattningar – alltifrån en enklare standardkontroll till en grundlig undersökning av hela kroppen. I Stockholm finns många av dom stora och kända aktörerna och det finns faktiskt dom som åker hit från andra städer för att göra en. Man behöver dock inte åka till eller redan befinna sig i Stockholm för att genomföra en hälsokontroll på en privat hälsoklinik, det finns mycket att välja på runt om i hela landet.

Hälsokontroll online

Idag finns även många olika möjligheter att genomföra hälsokontroller med hjälp av internet. Genom att använda en sökmotor och söka på ”hälsokontroll online” dyker det upp en mängd olika företag som erbjuder detta. Generellt görs detta med hjälp av ett blodprov samt att man fyller i uppgifter kring sin livsstil. När proverna har analyserats får man tillbaka sina provsvar samt råd kring om och hur man bör gå vidare.

Riktade hälsokontroller

Är du kvinna och över 23 år har du troligen kallats till en cellprovtagning. Är du äldre än 40 har du också kallats till att undersöka brösten för att tidigt kunna upptäcka eller i bästa fall kunna utesluta bröstcancer. Även män kallas för att kolla prostatan och även dessa undersökningar går under kategorin hälsokontroll. Detta står landstinget för och man ska aldrig hoppa över en sådan när man blir kallad.

Förutom dessa kan det alltså vara bra att själv boka in sig på en hälsokontroll någon gång ibland. Välj själv om du vill göra det hos din vårdcentral, hos en privat aktör eller online. Det viktiga är att det blir gjort.

Att söka läkarintyg i Stockholm

Ett läkarintyg kan behövas vid många tillfällen i livet, bland annat när du ska ta något typ av körkort. Det kan även behövas även vid till exempel adoption eller om du ska ansöka om ett speciellt visum. I Stockholm finns många mottagningar där du kan fixa ett läkarintyg.

Läkarintyg kan behövas när du till exempel ska påbörja en utlandstjänstgöring eller när du ska ta körkort eller för dykcertifikatet. Det kan även behövas vid adoption, för att du ska få ett visum eller för ett pilotintyg eller så kallat flygcertifikat. Det finns många olika mottagningar för att fixa ett läkarintyg i Stockholm. När det gäller läkarintyg för körkort så kommer dessa i olika kategorier. Du kan få ett läkarintyg för att körkort för till exempel tung lastbil, släp eller taxi och buss. På dina papper som du får från transportstyrelsen ser du vilket typ av läkarintyg som behövs för det körkort du vill ta. I vissa fall kan det även behövas ett läkarintyg när ditt körkort dragit in av någon anledning och du vill skicka in en ny ansökan om körkortstillstånd. En läkarmottagning som specialiserar sig på läkarintyg i Stockholm vet oftast vilka krav som gäller på Transportstyrelsen men det står även angivet på de olika ansökningarna för de olika typerna av körkort.

Många seriösa mottagningar för att få läkarintyg i Stockholm

För att få ett korrekt och giltigt läkarintyg är det viktigt att vända sig till en seriös aktör som har utbildad personal med rättighet att utfärda läkarintyg i Stockholm. När du behöver ett läkarintyg för ett specifikt ändamål så är det viktigt att mottagningen i Stockholm utfärdas ett läkarintyg som är anpassat efter dina specifika behov. Titta efter en läkarmottagning som erbjuder skräddarsydda tjänster och kan hjälpa dig med just ditt läkarintyg. Priset på ett läkarintyg kan vara ganska olika beroende på hur omfattande intyg du behöver. Det krävs mer arbete att färdigställa intyget om det ska ingå mängder av uppgifter om din hälsa och då kan det bli lite dyrare. Men om det handlar om ett läkarintyg av det enklare slaget kostar det oftast inte många hundralappar. I Stockholm finns många mottagningar där du kan få reda på exakt pris för just det läkarintyg som du behöver.

4 cykeltillbehör du inte klarar dig utan

4 cykeltillbehör du inte klarar dig utan

Så du har köpt en ny mountainbike och är sugen på att ta dig ut för att utforska dina omgivningar? Innan du gör detta är det viktigt att säkerställa att du har alla de cykeltillbehör du behöver för att få en trevlig och njutbar upplevelse. Även om det är fullt möjligt att bara huvudlöst kasta sig in i cyklingen i dina vanliga kläder och skor, finns det vissa tillbehör som helt enkelt ökar din bekvämlighet och framför allt din säkerhet i MTB-lederna. Och då syftar vi inte på det självklara: cykelhjälmen.

1. Cykelhandskar

Cykelhandskar är ett underskattat cykeltillbehör som skyddar dina händer när du är ute och cyklar. Köp gärna särskilt MTB-handskar som ger dig ett bra grepp på styret när du svettas om händerna och samtidigt skyddar mot grenar och stenar.

Det finns flera olika handskar att välja mellan. Vissa är förstärkta vid knogarna, medan andra är utformade för att du ska kunna använda en touchskärm utan att först ta av dig handskarna. Det viktigaste att tänka på är dock att dina handskar sitter bra och är bekväma att bära.

2. MTB-shorts

MTB-shorts är ett annat cykeltillbehör som underskattas av många nya MTB-cyklister. Vissa shorts är vadderade på insidan och ser till så att det är bekvämt att cykla långt och länge. Genom att investera i ett par bra shorts kan du vara säker på att du hålls sval på varma dagar och att du har fickor som på ett säkert sätt förvarar dina tillbehör. Just cykelkläder som kan ses lite utanför cykelsäsongen är något man kan köpa till riktigt bra priser under black friday och cyber monday. Slå till och var redo när våren väl är tillbaka.

3. Cykelskor

Även om du använder plattformspedaler, kan ett par kvalitativa MTB-skor vara ett cykeltillbehör som gör stor skillnad för din cykling. De skyddar dina fötter mot stenar och andra föremål längs MTB-lederna, och deras sulor hjälper dig att behålla ett bra grepp på pedalerna. Vissa skor kan du till och med gå omkring i utan din cykel.

4. Ryggsäck

En ryggsäck särskilt framtagen för mountainbikecykling kan göra stor skillnad när du spenderar långa dagar på MTB-lederna. Den låter dig inte bara frakta vatten, mat och klädesplagg, utan många ryggsäckar har även särskilda utrymmen för cykeldelar. Vissa har även inbyggda ryggskydd.

Stort utbud av jaktkläder

Fler och fler jägare handlar sina jaktkläder online. På nätet kan man hitta snygga och funktionella jaktkläder av hög kvalitet. Det ska också vara hållbara kläder som håller dig varm och torr under många jaktpass framöver. Det finns jaktkläder för både hundförare och skyttar. Alla jägare strävar efter att klä sig varmt med vattentäta kläder. Samtidigt ska kläderna vara slitstarka och smidiga så att de inte påverkar rörelsefriheten. När du investerar i jaktkläder vill du vara säker på att de kommer att hålla för många jaktsäsonger så därför ska du alltid köpa jaktkläder av bra kvalitet. Handlar du jaktkläder härifrån kan du vara säker på att dina jaktkläder kommer att hålla i många år framöver.

Jaktkläder med olika membran

Idag tillverkas de flesta jaktkläder med ett vattentätt skydd som också kallas “membran”. Det mest kända är förmodligen Gore Tex. Många jägare uppskattar Gore Tex eftersom det är ett material som är vattentätt och som samtidigt skyddar mot vind. Gore Tex är även ett material som andas och som transporterar bort svett och fukt från kroppen så att du inte blir kall. Det finns även andra vattentäta membran som till exempel covertex och airteck men de är ännu inte lika kända på den svenska marknaden.

Vindtäta jaktkläder

I stort sett alla kläder som är utrustade med membran skyddar dig mot vind. Blåsten kan inte ta sig igenom membranet och kyla ner din kropp. Det finns membran som skyddar mot både vind och vatten och membran som är gjorda för att bara användas när det blåser. Vindtäta membran har lite större hål som ventilerar bättre så att du inte ska bli för varm, nackdelen är att de inte står emot regn lika bra som ett vattentätt membran.

Kamouflagekläder

Kamouflagekläder hjälper dig att smälta samman med din omgivning och gör dig näst intill osynlig och är ett måste för dig som har ett intresse för jakt. Tanken med kamouflagekläder är att de ska dölja dig så effektivt så att djuren inte upptäcker dig. Om jägaren blir svårare att upptäcka för viltet så ökar chanserna så klart till en framgångsrik jakt. Det bästa är att använda kamouflagekläder som utgår djurens syn på omgivningen och inte från den mänskliga synen. Det finns olika kamouflagekläder beroende på om det är snö eller barmark när du ska använda dem.

Att cykla har blivit trendigt

Allt fler svenskar åker på cykelsemester. Att cykla på semestern har många fördelar, det är billigt och miljövänligt. Man får motion samtidigt som man får se underbar natur utan att släppa ut några avgaser. En fantastisk cykelled är vägen som går längs Göta Kanal. Cykling vid Göta Kanal ger dig nästan nio mil cykelväg helt utan biltrafik. Du kan själv välja om du vill cykla hela leden eller bara göra kortare cykelturer. Under din cykelsemester kommer du att få möjlighet att se på slussning, njuta av det rika djurlivet och beundra alla de båtar som långsamt passerar förbi.

Färdiga cykelpaket

Det finns allt fler arrangörer som erbjuder färdiga cykelpaket som du enkelt beställer på internet. I paketen ingår ofta allting, middagarna på restaurangerna och hotellrummen är förbokade så du kan koncentrerar dig på din cykling. Det finns hotell som erbjuder särskilda picknick-korgar som du kan ta med dig när du lämnar hotellet på morgonen. Då behöver du inte leta efter ett ställe som erbjuder lunch eller göra iordning matsäck varje dag. Många semesterfirare väljer att börja sin cykelsemester vid Göta kanal i Töreboda. Där finns flera olika boenden att välja på, både hotell och budgetalternativ som vandrarhem och bed and breakfast.

Många mysiga samhällen

Om du bokar en cykelsemester vid Göta Kanal så kommer du att få möjlighet att besöka många mysiga samhällen. Ett av dem är Sjötorp som är en fantastisk plats som ligger alldeles där Göta kanal börjar. Där kan man enkelt äta lunch på en restaurang eller ett café om du inte har med egen matsäck. Många lunchställen erbjuder en fantastisk utsikt över kanalen. Cykelvägarna är fina och platta och så nära vattnet som det bara går. Man cyklar både genom öppna landskap och djupa skogar. I Sjötorp finns även kanalmuseet som är mycket intressant och där du får reda på precis allting som har med Göta kanal att göra. Det kan vara bra att vara lite påläst om Göta Kanal så får man ut ännu mer av besöker på museet.

En fascinerande historia

Göta Kanal grävdes för hand med trädspadar i början på 1800-talet. Det tog 20 år att bygga klart hela kanalen och den invigdes 1832. Ibland var de tvungna att spränga berget eftersom marken bestod av urberg. En av anledningarna till att Göta kanal byggdes var att man ville slippa de höga tullavgifterna som danskarna tog ut. Det är än idag ett av största infrastrukturprojekten som någonsin genomförts i Sverige.

Få MTB-cyklister väljer elektronisk växling

Varje år utför cykelsajten Singeltracks en undersökning, där sajtens läsare får svara på frågor. Utifrån denna information kan vissa trender inom inköp av MTB-cyklar urskönjas. 2015 utnämnde sajtens läsare Shimanos elektroniska drivlina Di2 till årets mest innovativa produkt. Årets undersökning utfördes nyligen och resultatet av denna har nu sammanställts och publicerats på sajten. En fråga som många förmodligen är nyfikna på är hur många cyklister som egentligen har valt Di2 under de senaste två åren. Svaret är att endast ett fåtal cyklister har valt att göra detta.

Av de 2 056 cyklister som svarade på enkäten, var det nämligen blott 29 MTB-cyklister som svarade att de ägde en mountainbike med Shimanos elektriska Di2-drivlina. 29 av 2 056 motsvarar inte mer än 1,4 procent av de tillfrågade. Någonting som dock är värt att påpeka är möjligheten att sajtens läsare inte har anammat denna teknik lika snabbt som mountainbikecyklister i övrigt (det vill säga de som inte läser sajten). Det man dock kan konstatera är att elektronisk växling fortfarande har en bit att vandra vad gäller popularitet.

Därför avstår MTB-cyklister från Shimano Di2

När läsarna tillfrågades om varför de inte har uppgraderat sin drivlina på sin mountainbike till en elektronisk sådan, fick ägaren av sajten inte särskilt många svar. Detta kan bero på flera olika anledningar. En av dessa är förstås att priset på Shimano Di2 är ganska högt, vilket gör att få cyklister kan rymma denna drivlina i sin budget.

Som om inte det vore nog har även många cyklister meddelat att de inte är helt sålda på fördelarna med elektronisk växling. Inom racercyklingen har elektronisk växling funnits lite längre, och där har en större andel av cyklisterna anammat denna teknik. Det är dock viss skillnad på cykling på väg och i terräng, vilket gör att majoriteten av alla mountainbikecyklister verkar föredra ett system för växling som de förstår sig på och själva kan laga om de stöter på problem längs MTB-leden. Att få slut på batterikraft mitt ute i ingenstans är förmodligen inte heller någonting som lockar.

Med bakgrund av detta är frågan huruvida Shimano Di2 är framtiden inom MTB-cyklingen eller ej.

4 frågor om proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som flitigt används av atleter och styrketränare för att boosta sina muskler. Du kanske tror att det bara är att skaka och dricka. Men några saker kan faktiskt vara bra att veta när det gäller detta effektiva preparat. Kanske är du känslig mot pulvret, eller kanske du inte använder det på det mest effektiva sättet? Här får du snabba svar på fyra vanliga frågor.

Varför är proteinpulver nödvändigt?

Proteinpulver är faktiskt inte nödvändigt, även fast man kan tro det med tanke på den omfattning som det används. Men självklart är det en otrolig boost i kroppens system för att kunna återhämta dina muskler efter träning. När man tränar kan man säga att muskelfiber går sönder. För att bygga upp muskeln repareras dessa. I och med denna process behöver kroppen extra byggstenar, vilket är protein. Med proteinpulver så ger du alltså kroppen mer byggmaterial.

Vad är största fördelen med proteinpulver?

Självklart är själva ingredienserna utav aminosyror fantastiskt! Men om man skall hålla det enkelt så är den största fördelen att det faktiskt är otroligt praktiskt och billigt. I snitt kostar en dos på 30 gram proteinpulver endast 5 kronor. Samtidigt är proteinpulver enkelt att ha med sig vart man än går. Alltid redo med andra ord!

Hur vet man hur mycket proteinpulver man skall ta?

Beroende på vilket pulver du använder så kan det variera lite. Men generellt så behöver proteinsyntesen i kroppen ca 10 g aminosyror. För att kunna få detta så behövs kanske motsvarande 20 g protein. Detta blir sedan ungefär 30 g pulver om det är vasslebaserat. Ta en titt på innehållet för att se hur mycket det motsvarar just ditt proteinpulver för att få den optimala dosen.

Har proteinpulver några negativa effekter i kroppen?

Proteinpulver består av naturliga näringsämnen och har inga riktiga biverkningar. Om man dock är känslig för laktos eller mjölk kan man behöva vara försiktig med vad man väljer. Det finns proteinpulver som har låg laktoshalt eller som är helt laktosfria. Dessa kan dock kosta lite mer än vanligt pulver.