Många säger att en hälsokontroll kan jämföras med att besikta bilen. Även om man inte är eller känner sig sjuk kan det vara bra att kolla upp sitt hälsotillstånd. Men vart vänder man sig om man vill genomföra en? Det beror lite på kontrollens omfattning samt exakt vad det är man vill kolla upp.

Hälsokontroll hos vårdcentral

Bor du i Stockholm finns du listad hos någon av dom närliggande vårdcentralerna. Detsamma gäller givetvis om du bor i någon annanstans. Dit kan du vända dig för att genomföra en enklare hälsokontroll med jämna mellanrum, för att hålla koll på din hälsa och ditt allmäntillstånd. Man kollar ofta saker så som blodtryck, blodsocker och blodfetter.

Hos privata aktörer

Även om man är skriven hos en vårdcentral kan man vända sig till en privat aktör för att få en hälsokontroll. Dessa kan ofta skräddarsys eller väljas i olika omfattningar – alltifrån en enklare standardkontroll till en grundlig undersökning av hela kroppen. I Stockholm finns många av dom stora och kända aktörerna och det finns faktiskt dom som åker hit från andra städer för att göra en. Man behöver dock inte åka till eller redan befinna sig i Stockholm för att genomföra en hälsokontroll på en privat hälsoklinik, det finns mycket att välja på runt om i hela landet.

Hälsokontroll online

Idag finns även många olika möjligheter att genomföra hälsokontroller med hjälp av internet. Genom att använda en sökmotor och söka på ”hälsokontroll online” dyker det upp en mängd olika företag som erbjuder detta. Generellt görs detta med hjälp av ett blodprov samt att man fyller i uppgifter kring sin livsstil. När proverna har analyserats får man tillbaka sina provsvar samt råd kring om och hur man bör gå vidare.

Riktade hälsokontroller

Är du kvinna och över 23 år har du troligen kallats till en cellprovtagning. Är du äldre än 40 har du också kallats till att undersöka brösten för att tidigt kunna upptäcka eller i bästa fall kunna utesluta bröstcancer. Även män kallas för att kolla prostatan och även dessa undersökningar går under kategorin hälsokontroll. Detta står landstinget för och man ska aldrig hoppa över en sådan när man blir kallad.

Förutom dessa kan det alltså vara bra att själv boka in sig på en hälsokontroll någon gång ibland. Välj själv om du vill göra det hos din vårdcentral, hos en privat aktör eller online. Det viktiga är att det blir gjort.

Hälsokontroll – vårdcentral, privat eller online?