Allt fler svenskar åker på cykelsemester. Att cykla på semestern har många fördelar, det är billigt och miljövänligt. Man får motion samtidigt som man får se underbar natur utan att släppa ut några avgaser. En fantastisk cykelled är vägen som går längs Göta Kanal. Cykling vid Göta Kanal ger dig nästan nio mil cykelväg helt utan biltrafik. Du kan själv välja om du vill cykla hela leden eller bara göra kortare cykelturer. Under din cykelsemester kommer du att få möjlighet att se på slussning, njuta av det rika djurlivet och beundra alla de båtar som långsamt passerar förbi.

Färdiga cykelpaket

Det finns allt fler arrangörer som erbjuder färdiga cykelpaket som du enkelt beställer på internet. I paketen ingår ofta allting, middagarna på restaurangerna och hotellrummen är förbokade så du kan koncentrerar dig på din cykling. Det finns hotell som erbjuder särskilda picknick-korgar som du kan ta med dig när du lämnar hotellet på morgonen. Då behöver du inte leta efter ett ställe som erbjuder lunch eller göra iordning matsäck varje dag. Många semesterfirare väljer att börja sin cykelsemester vid Göta kanal i Töreboda. Där finns flera olika boenden att välja på, både hotell och budgetalternativ som vandrarhem och bed and breakfast.

Många mysiga samhällen

Om du bokar en cykelsemester vid Göta Kanal så kommer du att få möjlighet att besöka många mysiga samhällen. Ett av dem är Sjötorp som är en fantastisk plats som ligger alldeles där Göta kanal börjar. Där kan man enkelt äta lunch på en restaurang eller ett café om du inte har med egen matsäck. Många lunchställen erbjuder en fantastisk utsikt över kanalen. Cykelvägarna är fina och platta och så nära vattnet som det bara går. Man cyklar både genom öppna landskap och djupa skogar. I Sjötorp finns även kanalmuseet som är mycket intressant och där du får reda på precis allting som har med Göta kanal att göra. Det kan vara bra att vara lite påläst om Göta Kanal så får man ut ännu mer av besöker på museet.

En fascinerande historia

Göta Kanal grävdes för hand med trädspadar i början på 1800-talet. Det tog 20 år att bygga klart hela kanalen och den invigdes 1832. Ibland var de tvungna att spränga berget eftersom marken bestod av urberg. En av anledningarna till att Göta kanal byggdes var att man ville slippa de höga tullavgifterna som danskarna tog ut. Det är än idag ett av största infrastrukturprojekten som någonsin genomförts i Sverige.

Att cykla har blivit trendigt