Sedan 1930 har fotbolls-VM hållits var fjärde år med undantag för 1942 och 1946 då andra världskriget och det som följde av det satte stopp för VM i fotboll. Första gången det hölls VM i fotboll var i Uruguay och sedan dess har det varit VM-fest i många olika länder världen över. Fotbolls-VM är en starkt förenande kraft som gör att människor möts över gränser som annars sätter stopp för mötet dem emellan vilket såklart är kul för alla inblandade.

Flest guld har vunnits av Brasilien som har kammat hem hela 5 VM-guld. På andra plast i guldligan kommer Italien och Tyskland som båda vunnit 4 gånger. Tredjeplatsen intas av Argentina och Uruguay som vardera vunnit 2 guld. Frankrike, England och Spanien har alla tagit varsitt VM-guld och hamnar således på delad fjärdeplats. Ska man titta på vilket land som tagit flest medaljer totalt i fotbolls-VM så hamnar Tyskland på förstaplatsen med sina totalt 4 guld, 4 silver och 4 brons.

Sverige nådde sin största framgång i fotbolls-VM år 1994 då landslaget tog hem bronsmedaljen till tonerna av ”När vi gräver guld i USA” som blev en stor hit med GES under både det året och många år framöver. Den sommaren var svenskarna ute ur slott och koja för att fira tillsammans och uteserveringarna fylldes av glada besökare som sjöng, kramades och skrålade.

Brasilien höll i fotbolls-VM 2014 och då vann Tyskland över Argentina i finalen och Messi förlorade således mot Götze i sluttampen trots förhoppningar om att Messi skulle leda sitt Argentina till guld likt Maradona gjort under VM 1986. Så blev det alltså inte och Tyskland plockade hem ännu ett guld. Detta guld gjorde att cirkeln av det magiska talet 4 slöts för Tyskland då deras guldmedalj 2014 gav dem 4 medaljer av varje; 4 guld, 4 silver och 4 brons.

Fotbolls-VM genom historien