Proteinpulver är ett kosttillskott som flitigt används av atleter och styrketränare för att boosta sina muskler. Du kanske tror att det bara är att skaka och dricka. Men några saker kan faktiskt vara bra att veta när det gäller detta effektiva preparat. Kanske är du känslig mot pulvret, eller kanske du inte använder det på det mest effektiva sättet? Här får du snabba svar på fyra vanliga frågor.

Varför är proteinpulver nödvändigt?

Proteinpulver är faktiskt inte nödvändigt, även fast man kan tro det med tanke på den omfattning som det används. Men självklart är det en otrolig boost i kroppens system för att kunna återhämta dina muskler efter träning. När man tränar kan man säga att muskelfiber går sönder. För att bygga upp muskeln repareras dessa. I och med denna process behöver kroppen extra byggstenar, vilket är protein. Med proteinpulver så ger du alltså kroppen mer byggmaterial.

Vad är största fördelen med proteinpulver?

Självklart är själva ingredienserna utav aminosyror fantastiskt! Men om man skall hålla det enkelt så är den största fördelen att det faktiskt är otroligt praktiskt och billigt. I snitt kostar en dos på 30 gram proteinpulver endast 5 kronor. Samtidigt är proteinpulver enkelt att ha med sig vart man än går. Alltid redo med andra ord!

Hur vet man hur mycket proteinpulver man skall ta?

Beroende på vilket pulver du använder så kan det variera lite. Men generellt så behöver proteinsyntesen i kroppen ca 10 g aminosyror. För att kunna få detta så behövs kanske motsvarande 20 g protein. Detta blir sedan ungefär 30 g pulver om det är vasslebaserat. Ta en titt på innehållet för att se hur mycket det motsvarar just ditt proteinpulver för att få den optimala dosen.

Har proteinpulver några negativa effekter i kroppen?

Proteinpulver består av naturliga näringsämnen och har inga riktiga biverkningar. Om man dock är känslig för laktos eller mjölk kan man behöva vara försiktig med vad man väljer. Det finns proteinpulver som har låg laktoshalt eller som är helt laktosfria. Dessa kan dock kosta lite mer än vanligt pulver.

4 frågor om proteinpulver